Jaarrekening 2021

menu

Voorwoord

Voor u ligt de jaarrekening 2021. Het laatste volle jaar van de ‘oude’ gemeenteraad en het ‘oude’ college. En wat een jaar hebben we achter de rug. Corona hield ons nog volop bezig. In december vierden we nog in heel klein gezelschap de feestdagen en planden velen van ons een extra vaccinatie. We waren ons nog niet bewust van een dreigende oorlog in Oekraïne. Een oorlog die de coronacrisis ineens op de achtergrond duwde en ons nu dagelijks met zorg vervult. Zo snel kan de wereld veranderen.

Het is goed om terug te blikken en hierbij stil te staan. Want veel mensen kampen nog dagelijks met de gevolgen van corona. Ondernemers die keihard moeten werken om verdere schade te beperken. Inwoners die ziek zijn geweest en er soms nog niet bovenop zijn. Mensen die iemand hebben verloren aan corona. Jongeren die twee jaar van hun leven niet zorgeloos bezig konden zijn met hun ontwikkeling en misschien wel eenzaam waren. En laten we hopen dat corona niet meer op die manier ons leven zal overheersen.

Gevolgen corona
Ook onze begroting werd beïnvloed door de omstandigheden van vorig jaar. We konden door corona zaken niet of minder doen. Het is niet anders als thuis: er waren minder mogelijkheden om dingen te doen en te ondernemen, dus daar gaven we ook minder geld aan uit. Tegelijkertijd konden we veel doen om mensen te steunen die dat nodig hadden. Het Rijk stelde ruimhartig geld beschikbaar en daar konden we mensen mee helpen.

Positief resultaat jaarrekening
Het eindresultaat van de jaarrekening is positief. We hielden ruim € 6 miljoen over. Natuurlijk roept dat vragen op. We kunnen niet één oorzaak hiervoor aanwijzen. Hiervoor zeiden we al dat we door corona minder uitgaven. Daarnaast waren er meevallers. Aan het einde van het jaar ontvingen we geld van het Rijk dat we niet meer konden omzetten in acties. In de financiële toelichting ziet u het volledige overzicht.

Positief resultaat afval
Ook op afval hebben we een positief resultaat. Vorig jaar kondigden we al aan dat we de voorziening gebruiken om de tarieven niet te veel te laten stijgen. Omdat de inzameling steeds efficiënter loopt, maken we minder kosten. Ook liep een aantal projecten uit door corona waardoor we minder kosten voor inhuur nodig hadden. Daarom houden we nu meer over dan wat we ingeschat hadden. Bij de begroting stellen we de nieuwe tarieven vast. We bepalen op dat moment of we de voorziening opnieuw gebruiken.

Jeugdgelden in de algemene reserve
Eind 2021 ontvingen we geld van het Rijk voor de jeugdzorg. Dit geld storten we in de algemene reserve. Tekorten in de jeugdzorg vingen we vaak op in de begroting door een beroep te doen op onze algemene reserve (spaarpot) en daarmee de begroting sluitend te maken. Daarom vinden we het nu verstandig om de algemene reserve aan te vullen om weer een buffer te hebben om tekorten in de toekomst op te kunnen vangen. De kosten van jeugdzorg zullen namelijk weer stijgen, onder andere door de nieuwe CAO voor de jeugdzorg.

Ontwikkelingen in 2021
2021 was het laatste (volle) jaar van de raadsperiode. De ambtelijke organisatie keek voor ons vooruit in de beleidsverkenning en we bereidden de verkiezingen voor. Het is ook een jaar om terug te blikken op de resultaten van de raadsperiode. En zelfs met de coronacrisis erbij, is er veel om trots op te zijn. De voorbereidingen voor de omgevingsvisie is er daar een van. Ook de Routeplanner participatie en communicatie die mede op initiatief van de gemeenteraad tot stand kwam, willen we niet onvermeld laten. De financiële opgave, een traject dat gezien onze financiële positie echt nodig was, rondden we samen goed af. Het plan ‘Vitaal en veerkrachtig Etten-Leur’ maakten we samen met inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties. En we vierden dat de Moeierboom de boom van het jaar was in 2020. In coronatijd besteedden we extra aandacht aan jongeren die het moeilijk hadden.
Dat leidde tot een mooi project met het jongerenwerk onder de naam ‘Whats next’. Ging het altijd goed in de afgelopen jaren? Nee, natuurlijk moesten we ook teleurstellingen verwerken en ging het wel eens mis. Maar de rode draad door dit alles is ‘Samen maken we Etten-Leur’. In goede en in slechte tijden. En daar mogen we als Etten-Leur ook trots op zijn. Daar zien we de kracht van een middelgrote gemeente: we kennen elkaar nog, kunnen samen optrekken, elkaar ook aanspreken als het niet goed gaat en dan weer samen de schouders eronder zetten. Dat is de kracht van Etten-Leur.
En daarmee wensen we de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college veel succes in de komende raadsperiode.

Het college van burgemeester en wethouders van Etten-Leur